Росіяни спричинили інцидент на четвертому блоці Запорізької АЕС: стався витік води з першого контура в другий, повідомляє «Енергоатом».

Напередодні четвертий енергоблок РФ вивели в «гарячий» стан, що порушує ліцензії та умови «Енергоатома». Витік води стався внаслідок порушення цілісності третього парогенератора в герментичній оболонці блоку. Окупаційне керівництво почало переводити енергоблок у «холодний зупин». Водночас радіологічного викиду в довкілля не було.

Крім того, протягом наступних трьох днів росіяни планують перевести шостий енергоблок ЗАЕС у «гарячий зупин».

За словами президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, керівництво «Росатама» послідовно виводить блоки окупованої станції із ладу. Вони вже пошкодили три з п’яти фізичних бар’єрів на шляху поширення радіації і витоку потенційно радіоактивної води.

   

Росіяни розглядають сценарій теракту на Запорізькій АЕС із викидом радіації, повідомив 22 червня президент України Володимир Зеленський після доповідей СБУ й ГУР. За його словами, Україна вже передала країнам-партнерам усю наявну інформацію й докази.

У МАГАТЕ відреагували й запевнили, що мін у ставку-охолоджувачу під час візиту 15 червня вони не виявили, хоч про замінування цього ставка вперше очільник ГУР Кирило Буданов заявив 20 червня. Утім, МАГАТЕ визнали, що територія «в деяких місцях всередині» ЗАЕС замінована, як і довкола атомної електростанції.

Жоден зі сценарії на Запорізькій АЕС не потребує йодної профілактики, запевнили в Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки наприкінці червня.