Розривати шлюб під час вагітності й протягом року після народження дитини дозволять в Україні, повідомляє нардеп Ярослав Железняк. За відповідний законопроєкт у першому читанні проголосували 232 депутати.

Автори законопроєкту пропонують внести зміни до статей 110 і 111 Сімейного кодексу. Вони посилаються на принцип добровільності шлюбу (стаття 24 Сімейного кодексу), що передбачає вільну волю й на вступ у шлюб, і на подальше перебування в шлюбі. Також обмеження суперечить Конвенції про захист прав людини 1950 року і практиці Європейського суду з прав людини.

Крім того, можливість розірвати шлюб якомога раніше важлива для сімей, де відбувається домашнє насильство, кажуть ініціатори законопроєкту. Відповідно до статті 111 Сімейного кодексу, суд має вжити заходи щодо примирення подружжя, але тільки якщо це не суперечить моральним засадам суспільства. Водночас домашнє насилання є не лише аморальною, але й протиправною поведінкою, пишуть депутати.

Раніше розривати шлюб під час вагітності й протягом року після народження дитини можна було лише тоді, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку з ознаками кримінального правопорушення щодо іншого з подружжя чи дитини.

   

У липні вагітним жінкам дозволили самостійно визначати початок декретної відпустки. За відсутності медичних протипоказань працевлаштована жінка при надії може почати відпустку пізніше, ніж за 70 або 90 днів до очікуваної дати пологів.