У Верховній Раді пропонують штрафувати за прослуховування російської музики в громадських місцях, зареєстрували відповідний законопроєкт.

Ініціатори законопроєкту планують внести зміни до статті 155 Кодексу про адміністративні правопорушення, доповнивши їх четвертою і п’ятою статтями. Згідно з ними, штрафуватимуть за публічні виконання, показ, демонстрацію, сповіщення російської музики й кліпів у закладах торгівлі, харчування, сфери послуг.

За порушення вимоги пропонують накласти штраф від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів, тобто від 5100 до 8500 гривень. За повторне порушення штрафуватимуть на 1000 чи 1500 неоподаткованих мінімумів, тобто від 17 000 до 25 500 гривень.

Накладенням штрафів хочуть захистити український інформаційний простір від гібридних впливів Росії, ідеться в пояснювальній записці. Депутати пишуть, що на практиці вимогу щодо заборони російськомовного продукту часто ігнорують, наприклад, у караоке.

Як приклад наводять випадок у селі Погреби на Київщині, що стався на початку липня. Тоді відвідувачку, яка зробила зауваження щодо російської пісні в караоке, вивели із закладу його працівники. Поліція стала адмінпротокол щодо виконання пісні, але санкцію за частиною 1 статті 155 Кодексу про адмінправопорушення передбачає штраф лише від 17 до 170 гривень, «що не може вважатися адекватним покаранням», кажуть ініціатори законопроєкту.

   

Верховна Рада підтримала заборону російської музики в медіа й громадському просторі в червні 2022 року. У Києві заборонили вмикати російськомовні пісні в громадських місцях у середині липня 2023 року. Також Київрада наклала мораторій на публічне використання іншого російськомовного культурного продукту.