П’ятьом посадовцям ДСНС повідомили про підозру через загибель керівництва МВС в авіакатастрофі в Броварах 18 січня, повідомляють у ДБР.

Це начальник управління авіації та авіаційного пошуку й рятування ДСНС України, виконувач обов’язків командира частина, заступник командира з льотної підготовки, командир авіаційної ескадрильї, начальник служби безпеки польотів спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС із Ніжина Чернігівської області.

Їм оголосили про підозру за частиною 3 статті 276 Кримінального Кодексу та за частиною 2 статті 367 Кримінального Кодексу. Санкція статей передбачає позбавлення волі до десяти років, зараз вирішують питання щодо обрання запобіжного заходу.

За версією слідства, посадовці ДСНС порушили правила безпеки польотів гелікоптера, що призвело до загибелі людей.

День аварії відновили похвилинно, зокрема розшифрували «чорні скриньки». У керівництва МВС був запланований візит до Харківської й Дніпропетровської областей. Для перевезення взяли гелікоптер, який перебував на чергуванні для потенційного реагування на надзвичайні ситуації. Цей гелікоптер не мав дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про несприятливі погодні умови над Броварами. Сам екіпаж не мав допусків до польотів у складних метеорологічних умовах і необхідних сертифікатів, але відповідальні посадовці не скасували політ і не перенесли його на пізніше.

Через складні погодні умови гелікоптер летів на гранично низькій висоті, меншій, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив багатоповерховий будинок і почав здійснювати маневр обльоту, але різко піднявся вгору, втратив орієнтування в просторі й під час завершення маневру допустив зіткнення із землею.

Під час падіння вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі й припарковані авто. Крім високопосадовців МВС, в авіакатастрофі загинули чотири жінки й малолітня дитина, які прийшли в дитсадок. Також 31 людина, серед яких 13 дітей, отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

   

Керівництво МВС – міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін і державний секретар Юрій Лубкович – загинуло внаслідок падіння вертольота в Броварах 18 січня. На борту гелікоптера було 10 людей, усі загинули.

   

Наприкінці липня стало відомо, що версія про замах на керівництво МВС, яке загинуло 18 січня внаслідок падіння гелікоптера в Броварах, не підтвердилася. Розглядали три версії: технічну несправність, порушення правил польоту й диверсію. Інформацію з бортових самописців розшифрували завдяки допомозі французьких партнерів із Airbus, які розробляли гелікоптер, що впав. На основі цих даних і 3D-технологій змоделювали політ гелікоптера.