Інтернаціональний будівельний табір від організації Repair Together стартував на Чернігівщині. Учасники реконструюватимуть житло, яке зруйнували російські окупанти.

Проєкт триватиме три місяці, до 10 жовтня 2023 року. За цей час планують збудувати мінімум девʼять осель на місці зруйнованих будинків в Іванківській громаді. Волонтери працюватимуть під наглядом професійних будівельників.

Зареєструватися в табір можна в Telegram-боті. Участь безкоштовна, єдине обмеження – потрібно бути повнолітнім. Наразі зареєструвалися 224 людини, серед яких 53 іноземці. Загалом планують залучити до 1000 волонетрів.

Для волонтерів забезпечать наметовий табір із харчуванням, душем і Starlink для інтернету. Крім відбудови, проводитимуть воркшопи й кінопокази. Учасники можуть пробути в таборі від Repair Together від двох днів до трьох місяців.

Що в програмі?

Для учасників табору організують кінопокази просто неба, зокрема, покажуть стрічки «Земля блакитна, ніби апельсин», «Мої думки тихі», «Вусатий фанк», «Українські шерифи» й «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Також будуть концерти гурту Cepasa й саксофоніста Андрія Бармалія, виступи стендап-коміків, майстер-класи з приготування традиційних страв Чернігівщини й заняття з йоги.

Облаштування табору й організацію культурної програми профінансує USAID, а матеріали на будівництво – благодійний фонд «Хелп Україна» й «Польська гуманітарна акція».

   

Repair Together – це громадська організація, яка формує волонтерську спільноту для подолання наслідків російської агресії й, зокрема, займається відновленням зруйнованих сіл Чернігівщини. Найбільш відомий формат команди – рейв-толоки, який поєднує диджей-сети з розбором завалів. Першу подію провели влітку 2022 року, одразу після деокупації Чернігівщини. Про захід тоді написали міжнародні видання, як-от: Dazed, Washington Post, BBC й інші.

Волонтери вже відбудували сім повністю зруйнованих будинків, 20 будинків відремонтували, а також скоординували ремонти й відновлення ще 49 помешкань. Ми розпитали співзасновників Repair Together про те, як ініціатива відбудовує села Чернігівщини, змінюючи стереотипи про рейверів і київську молодь.