Мінвідновлення показало типові проєкти дитячих садків, шкіл й адмінбудівель для безкоштовного використання. Їх розробила «Творча архітектурна майстерня Андрія Пашенька» спільно з Cowater International.

Це значить, що органи місцевого самоврядування зможуть безплатно використати ці проєкти для відновлення інфраструктури. Серед цих проєктів – будівля ЦНАПу площею 443 м², заклади дошкільної освіти на 225, 150 і 75 місць, а також школи на 1008, 672 і 336 місць.

Використання типових проєктів має заощадити кошти й час на розроблення проєктної документації, каже очільник Мінвідновлення Олександр Кубраков. За його словами, кожна будівля, створена за таким проєктом, передбачатиме підземне приміщення подвійного призначення, а також враховуватиме вимоги щодо безбарʼєрності й енергоефективності.

Типові проєкти створили за ініціативи Мінвідновлення й за фінансової підтримки Європейського Союзу й Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Їх розроблення почали ще у 2022 році. Вони мають пройти державну експертизу до 31 серпня, після чого їх додадуть на вебсайт Мінвідновлення.