Аналітики благодійного фонду «Повернись живим» презентували дослідження про трансформацію російської державності. Це спроба дослідити регіони РФ, а також слабкі місця держави-агресора.

Один із ключових показників – депривація населення РФ, тобто стан, коли людина не може задовольняти базові потреби протягом тривалого часу. «Депривація сама собою не є рушієм умовної революції. Але є котлом, у якому зароджуються подальші суспільні процеси», – кажуть у «Повернись живим».

Утім, високі показники депривації не завжди свідчать про перспективу для роботи з таким населенням. «У деяких регіонах РФ люди так погано живуть, що їм байдуже, що відбувається. У них одна мета – виживання. Більше їх нічого не турбує», – каже керівник аналітичного відділу «Повернись живим» Антон Муравейник.

Найвища депривація – у Республіці Тува. Серед соціальних груп – це працівники автомобілебудівної галузі, які втратили роботу через санкції. У «Повернись живим» вважають, що найцікавіші для України регіони РФ – це ті, де достатньо висока депривація, але низька спроможність держави. Ідеться про інфраструктуру, звʼязок, присутність військ.

«Україна не переможе, якщо буде в’язнути в ініціативі противника й лише відбиватися. Перемогу здобувають завдяки грамотним асиметричним діям», – вважає старша аналітикиня фонду Марія Кучеренко.

За її словами, Україна має грати на взаємній недовірі різних силових структур РФ. «Російський політичний телеграм – це величезний ринок піару, де за гроші можна майже все», – каже Кучеренко. Зокрема, спробувати тотально дезінформувати певну структуру РФ.

Першу частину дослідження можна прочитати за посиланням. Повний текст не є публічним. Його презентували лише військово-політичному керівництву й представникам Сил оборони України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Фонд «Повернись живим» допомагає оснащувати й навчати Збройні сили України. «ПЖ» став першим в Україні благодійним фондом, який отримав право купувати з-за кордону товари військового призначення. Улітку 2022-го фонд придбав і доставив в Україну «байрактар», а також реалізував найдорожчий у своїй історії проєкт за 8,5 мільйона доларів: придбали 20 безпілотників PD-2 із пересувними наземними станціями.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: «Повернись живим»