У Львові почали проєкт з оцифрування памʼяток модернізму, повідомляє «Бюро спадщини». Архітектуру 1920–1930-х років задокументують за допомогою 3D-сканування.

Проєкт почали з Будинку профспілок, житлових комплексів на вулиці Дорошенка й Чупринки, соціального житла на Грекова й вілли на Гіпсовій. Скануванням займаються українська компанія Skeiron, яка оцифрувала Софійський собор у Києві, а також студенти Харківської школи архітектури.

Будівлі скануватимуть до 4 серпня. Після цього моделі будинків і дослідницькі тексти про них розмістять на онлайн-платформі англійською й українською мовами. За допомогою 3D-моделей можна буде здійснити віртуальну прогулянку всередині й назовні будинків.

У «Бюро спадщини» кажуть, що Львів – це лише перша частина проєкту, який планують розширити на інші міста. «У планах створити всеукраїнську платформу», – кажуть у команді проєкту.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Софійський собор у Києві оцифрували за допомогою лазерного сканера, щоб контролювати стан памʼятки. Відсканували понад 800 позицій екстер’єру й інтер’єру собору.


У червні 2023-го також стартував проєкт з оцифрування Києво-Печерської лаври. Отримані дані допоможуть проводити геомоніторинг, щоб контролювати й фіксувати різноманітні деформації, як-от зсуви та просідання, через вибухові хвилі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі