Айтівець із Харкова назбирає на квартиру вдвічі швидше, ніж його колега з Києва, підрахували «Лун.Місто».

Аналітики припустили, що айтівці збираються купити однокімнатну квартиру на вторинному місті у своїх містах. Для цього статистику цін на житло вторинного ринку зіставили з дослідженням Dou, що охоплює Київ, Львів, Одесу, Дніпро й Вінницю.

На однокімнатну квартиру на «вторинці» Senior із Харкова відкладатиме шість зарплат (мається на увазі, що він відкладати зарплату повністю). Фахівцям із Дніпра й Одеси знадобиться дев’ять зарплат. Айтівцю з Вінниці доведеться відкладати протягом десяти місяців. Найдовше відкладатимуть на квартиру айтівці з Києва і Львова.

У Києві Senior має працювати рік і повністю відкладати зарплату, щоб купити однокімнатне житло на вторинному ринку. На таке саме житло Middle зароблятиме 22 місяці, а Junior – майже п’ять років, або 58 місяців.

Так само, як і в Києві, Senior зі Львова відкладати на квартиру 12 повноцінних зарплат. Middle і Junior у Львові назбирає на житло трохи швидше, ніж їхні колеги на аналогічних посадах у Києві, – за 21 місяць і 55 місяців відповідно.

У Дніпрі за той самий час, 12 місяців, Senior може назбирати на двокімнатну квартиру на вторинному ринку.

Фахівець Middle в Одесі має зібрати 16 зарплат для купівлі однокімнатної квартири на «вторинці»; Junior витратить на це трохи більше, ніж три роки (39 місяців). Також 12 зарплат у Senior в Києві чи Львові – це однокімнатна квартира у їхніх містах, а в Дніпрі за той самий час Senior може назбирати на двокімнатну квартиру на вторинному ринку.

Порівняти зарплати айтівців і ціни на квартири можна тут.

Інтерактивний графік від «Лун.Місто»

У «Лун.Місто» також підрахували, скільки треба накопичувати за кордоном, щоб купити житло, і порівняли дані з українським ринком. Згідно з підрахунками, Junior у Києві витратить удвічі менше часу на купівлю однокімнатної квартири, ніж домогосподарство в США.

Якщо порівнювати з Великою Британією, то довше збирати на квартиру в Україні треба буде лише Junior, який хоче придбати трикімнатну квартиру на вторинному ринку. Інші розробники в середньому можуть зібрати на трикімнатну квартиру швидше, ніж британці.

У португальському Лісабоні для покупки житла треба відкласти 19 річних доходів родини. У Києві за такий самий час можна придбати дві трикімнатні квартири.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Команда «Лун.Місто» на прохання редакції The Village Україна порахувала, скільки наземних і підземних паркінгів у київських ЖК, а також дослідило, у яких пропорціях паркінги розміщені Києвом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі