Київ, Краматорськ і Вінниця стали лідерами в перейменуванні топонімів, повідомляє програма «Прозорі міста» від Transparency International Ukraine.

Також у першу пʼятірку за кількістю перейменувань увійшли Кременчук і Суми.

За перші пів року 2023 року 22 міські ради в Україні перейменували 959 топонімів. У п’яти містах (Миколаїв, Херсон, Черкаси, Чернівці, Коломия) тривають консультації з громадськістю щодо перейменування, планують змінити назви для щонайменше 205 топонімів.

Повністю завершили процес деколонізації у Вінниці й Мукачево. Водночас у 23 міських радах станом на травень не фіксують процесів деколонізації (чотири міста з них окуповані).

Загалом протягом 2022–2023 років перейменували 3225 топонімів у 42 міських радах із 50 досліджуваних.

Команда проєкту також створила посібник з очищення публічного простору українських міст від російських і радянських топонімів. Ознайомитися з ним можна тут.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці липня 2023-го набуде чинності закон про деколонізацію топонімії, за яким назви географічних об’єктів в Україні мають увідповіднити стандартам державної мови. Нацкомісія готувала свої рекомендації на виконання вимог цього закону.


За яким принципом перейменовують вулиці в Києві, The Village Україна запитали в очільника Експертної топонімічної комісії Києва Олександра Алфьорова. Говорили також про доцільність голосувань, де перемагають лише найвідоміші українці.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі