Напередодні саміту НАТО у Вільнюсі президент Володимир Зеленський висловився щодо нерішучості членів альянсу надати Україні запрошення на вступ до НАТО.

За словами Зеленського, на шляху до Вільнюса українські представники «отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання [умов запрошення України до НАТО] без України».

«Безпрецедентно й абсурдно, коли немає жодних часових меж і для запрошення (!), і для членства України, і коли натомість додається якесь дивне формулювання про «умови» навіть для запрошення України», – говорить Зеленський.

За словами президента, така риторика свідчить про те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом альянсу. Водночас це дозволяє зробити перспективи членства України в НАТО предметом переговорів з РФ, що для Росії означає «мотивацію й надалі продовжувати свій терор», підкреслив Зеленський.

«Україна буде представлена у Вільнюсі, на саміті НАТО. Бо це повага. Але Україна теж заслуговує на повагу», – сказав Зеленський.

«Невизначеність – це слабкість. І я відверто обговорю це на саміті», – додав президент.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


11 липня стартує дводенний саміт НАТО у Вільнюсі, у межах якого пройде перше засідання Ради Україна-НАТО. Участь у засіданні візьме президент Володимир Зеленський. Це другий саміт альянсу від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну й перший, під час якого союзники розглядатимуть питання запрошення до НАТО України, пише «Інтерфакс».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у фінальному комюніке за підсумками Вільнюського саміту для України буде «позитивний і сильний меседж», але не відповів ствердно на запитання про те, чи Україна отримає запрошення до альянсу, пише «Дзеркало тижня».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі