UPD. Українця, якому відмовили в посадці на літак Wizz Air в аеропорту Тель-Авіва, розшукало МЗС. Там з'ясували, що чоловік не служив у лавах ЗСУ та не є ветераном, а інвалідність отримав внаслідок ДТП «багато років тому», повідомили в міністерстві. Український консул в Ізраїлі допоміг чоловіку сісти на рейс до Європи, звідки він вирушить до України. У МЗС кажуть, що права українського громадянина були порушені, й очікують на притягнення винних до відповідальності, а також додають, що міністерство захищатиме права українців за кордоном незалежно від їхньої професії та життєвих обставин.

Фото: Олег Ніколенко

Угорська авіакомпанія Wizz Air висадила з літака українського ветерана з протезом кінцівки. Відео опублікували очевидці події в TikTok.

Військовий, який втратив ногу на війні, летів до своєї родини в Україну рейсом із Тель-Авіва до Варшави. Він не міг сидіти на своєму місці через протез. Ветеран плакав і кричав: «Як я потраплю додому?» і показав стюардесі рюкзак, де були подарунки для рідних. Він простояв у кутку літака півтори години, а згодом впав і поранив руки.

Екіпаж літака заявив, що пасажир поводився неадекватно, тому його змусили покинути рейс. У Wizz Air уже вибачилися за те, що «засмутили» пасажира. У авіакомпанії кажуть, що для них безпека – це «пріоритет номер один» й екіпаж має переконатися, що пасажири в змозі летіти, або їх супроводжує людина, яка їм може допомогти.

Там стверджують, що відмовили військовому в посадці через те, що його стан здоровя міг поставити під загрозу його життя під час польоту. Авіакомпанія каже, що це було «важке, але необхідне рішення». У Wizz Air додають, що дали пасажиру воду й місце, де можна почекати на допомогу персоналу аеропорту.

В українському МЗС відреагували на інцидент. Речник Олег Ніколенко написав, що відомство «дуже засмутила інформація про ситуацію в аеропорту Тель-Авіва». Водночас він зазначив, що формальних звернень до МЗС не надходило, тож українського ветерана просять вийти на зв’язок із міністерством чи посольством України в Ізраїлі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі