У Шевченківському суді Києва пролунав вибух, повідомляють у Нацполіції.

У КМВА повідомляють, що підсудний підірвав пристрій, попередньо, у вбиральні з невстановлених обставин. Вибух пролунав о 17:20. На місці працюють спецпризначенці, вибухотехніки та кінологи.

UPD 19:53. Підсудний загинув на місці події. За попередньою інформацією, підірвав себе. Під час штурму приміщення поранені двоє бійців підрозділу Нацполіції. Їхні життя врятували щити, повідомляють у МВС.

UPD 19:38. Унаслідок вибуху в Шевченківському суді постраждало двоє правоохоронців, дані уточнюються, повідомляють в Офісі генпрокурора.

Там пишуть, що підсудний зачинився всередині конвойного приміщення, його намагаються затримати. Шевченківська прокуратура почала досудове розслідування за фактом втечі з-під варти, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей (ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 393 Кримінального кодексу).

За інформацією видання «Бабель», йдеться про Ігоря Гуменюка, якого звинувачують у теракті під Верховною Радою в серпні 2015 року. Тоді загинули четверо нацгвардійців; ще кілька десятків отримали поранення.

Адвокат Гуменюка Віктор Байда в коментарі «Бабелю» повідомив, що він був присутній на засіданні онлайн. Після засідання трансляція завершилася, тож про інцидент адвокат дізнався зі дзвінків журналістів.

Інформацію щодо особи підсудного підтвердила «Ґратам» суддя Ірина Фролова. Адвокат Олександр Свиридовський повідомив виданню, що Гуменюк перебуває в СІЗО вже майже 8 років. Від початку повномасштабного вторгнення він просив про звільнення з-під варти, щоб вирушити на фронт, але Гуменюку відмовили.

За інформацією «Суспільного», на засіданні суду Гуменюку продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Він закрився в одному з приміщень суду. Адвокат Свиридовський додав у коментарі виданню, що, крім Гуменюка, до суду доставляли й інших затриманих; а також, що вибухів було багато й лунали автоматні черги.

UPD 20:25. У МВС підтвердили, що вибух, за попередньою інформацією, скоїв Гуменюк, і відтворили розвиток подій:

  • Після того, як надійшло повідомлення про вибух, провели швидку евакуацію людей із суду та території неподалік суду.
  • Попередньо, Гуменюк після засідання закрився у вбиральні, кинув у караул вибухівку (відбулося два вибухи). Потім – хотів покинути будівлю суду.
  • Конвойні зупинили правопорушника пострілом у повітря, той – забарикадувався.
  • Працівники підрозділу Нацполіції, КОРДу, намагалися деблокувати підсудного, але він не пішов на контакт та кинув у КОРД вибухівку. Вони отримали поранення, але зараз їхньому життю немає загрози.
  • Гуменюк загинув від вибуху. Як він проніс вибухівку, з'ясовує поліція.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі