Міжнародна агенція з атомної енергії оцінила план Японії щодо скидання в океан понад мільйона тонн води, що була забруднена в результаті аварії на АЕС у Фукусімі, й схвалила його, пише The Guardian.

Згідно зі звітом МАГАТЕ, скидання води матиме «незначний радіаційний вплив на людей і навколишнє середовище». Цю тезу заперечують місцеві рибальські спільноти, низка екоактивістів та урядовці сусідніх із Японією країн.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі водночас заявив, що звіт агенції не є «ані рекомендацією, ані затвердженням» планів щодо скидання води, які розробляв уряд Японії й оператор електростанції Tokyo Electric Power (Tepco).

За словами Гроссі, агенція продовжуватиме безпекові перевірки під час і після скидання води й забезпечить постійну присутність своїх експертів у місці скидання.

Безпечність плану скидання аналізували впродовж двох років, відзначає The Guardian. Далі має розпочатися тривалий процес перекачування води в Тихий океан. Коли саме воно розпочнеться, наразі невідомо, але є припущення, що процес запустять уже влітку 2023-го.

Вода, про яку йдеться, являє собою суміш ґрунтових вод, дощової води з місця аварії та води, яку використовували для охолодження ядерного реактора.

Близько 1,3 мільйона тонн рідини, яку зберігають у резервуарах у Фукусімі, відфільтрували через систему обробки рідин Tepco Alps, щоби видалити більшість радіоактивних елементів, за винятком тритію, ізотопу водню, який важко відокремити від води.

«Очищену» воду (японські урядовці виступають проти використання слова «забруднена») додатково розбавлять ​​морською водою, щоб знизити концентрацію тритію до безпечних показників. Потім через підводний тунель її скинуть в океан за кілометр від берегової лінії.

Вода була забруднена, коли її використовували для охолодження паливних стрижнів АЕС, що розплавилися під час аварії в березні 2011 року.

У 2021-му, щойно Японія оголосила про план скидання, китайські урядовці назвали його «надзвичайно безвідповідальним». Позиція Китаю залишається незмінною й два роки потому, відзначає видання. Через своє посольство в Японії Китай заявив, що доповідь МАГАТЕ не слід тлумачити як дозвіл на скидання води. 

Сама МАГАТЕ заявляє, що атомні станції в усьому світі використовують подібний механізм для утилізації стічних вод, що містять низькі концентрації тритію й інших радіонуклідів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Аварія на АЕС Фукусіма-1 сталася в березні 2011 року після землетрусу та наступного за ним цунамі. У повітря та води потрапили радіоактивні речовини, із зараженої області евакуювали близько 150 тисяч людей.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: вікіпедія