Для киян розробили інструкцію, як долучитися до збереження памʼяток міста, які не перебувають на обліку, повідомляє Департамент охорони культурної спадщини КМДА на запит видання Tvoemisto.

У КМДА кажуть, що не можуть перевірити всі памʼятки, зокрема, мозаїки й вітражі, тож звертаються по допомогу до містян. Памʼятку можуть внести до Переліку обʼєктів культурної спадщини після звернення фізичної або юридичної особи.

Для цього потрібно зробити декілька фото памʼятки: її загальний вигляд і в контексті середовища; найбільш цінні елементи, а також імовірні загрози для обʼєкта, якщо вони перебувають поряд.

Крім того, у Департамент охорони культурної спадщини КМДА потрібно подати історичну довідку, яка має обґрунтувати автентичність обʼєкта та його цінність – естетичну, архітектурну або будь-яку іншу. У зверненні можуть відмовити, якщо воно не міститиме фото чи обґрунтування цінності.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На фасаді колишнього павільйону пожежної частини на ВДНГ 27 червня 2023 року знищили мозаїку з вогнеборцями. Панно зруйнували попри те, що ВДНГ має охоронний статус. Утім, мозаїка не мала охоронного статусу, адже була необлікованою памʼяткою. Панно вирішили відновити у первісному вигляді після консультацій із містянами й ДСНС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Євгенія Тищук, Олена Борисова