У Канаді запустили перший експериментальний потяг, який працює на водневому двигуні, повідомляє транспортна компанія Alstom. Він курсуватиме до кінця вересня 2023-го від Квебека до Бе-Сен-Поля.

Поїзд може перевозити до 120 людей у двох пасажирських вагонах. Потяг розганяється до 140 км/год, а подорож займає 2,5 години, пише CBC.

Потяг від Alstom використовує близько 50 кілограмів водню на день, які замінюють 500 літрів дизельного палива, яке спалює звичайний поїзд. У компанії кажуть, що водневі потяги – це альтернатива дизельним поїздам, яку можна використовувати на ділянках, де складно встановити електрифіковані рейки.

Цю модель водневого потяга вже тестували у восьми країнах Європи, зокрема Німеччині. Маршрут у Квебеку запустили, щоби протестувати технології у Північній Америці.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Швейцарії між залізничними рейками встановлюватимуть сонячні панелі. Тестову ділянку змонтують у західній частині країни вже влітку 2023-го. Технологію розробив стартап Sun-Ways, адже «велика кількість невикористаного простору пропадає марно».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Alstom