У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким хочуть запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за надання психологічної допомоги без відповідної освіти або дозволу.

Адміністративну та кримінальну відповідальність також хочуть ввести для людей, які поширюють неправдиву інформацію про наявність у себе медичної освіти або лікарської спеціальності, а також права надавати психологічну допомогу.

Якщо закон ухвалять, це дасть змогу обмежити діяльність псевдофахівців, вважає військовий психолог Артем Осипян.

Психолог назвав законопроєкт «першим реальним кроком до вирішення глобальних питань психічного здоров'я українців».

Текст законопроєкту поки що не оприлюднили, він перебуває на розгляді.

Також Верховна Рада має розглянути зміни до деяких законодавчих актів щодо системи охорони психічного здоров’я. 

Зокрема, до закону пропонують додати визначення психічного здоров‘я та психологічної допомоги; роз‘яснити, хто такі психологи, психотерапевти, психіатри й чим вони займаються; а також уточнити, з якою освітою можна працювати у сфері надання послуг з охорони психічного здоров‘я й чим саме займатися, пише президентка Національної психологічної асоціації Валерія Палій.

Над законопроєктами працювали понад три роки, відзначає Палій.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У квітні 2023 року вийшло розслідування про те, що популярний український психолог Спартак Суббота не має медичної освіти й міг співпрацювати з ОПЗЖ. Суббота не є акредитованим спеціалістом і кілька років удавав із себе кандидата психологічних наук, ішлося в розслідуванні. Після виходу розслідування з проєкту «Подкаст терапія» за участі Спартака вийшов співведучий Євген Янович, однак сам Суббота вирішив продовжити роботу над подкастом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі