Компанія Archimatika представила проєкт відбудови селища Посад-Покровське на Херсонщині за єдиним дизайн-кодом.

Єдність архітектурного образу стане «візитівкою» Посад-Покровського, кажуть у команді. Проєкт також передбачає збереження автентичного образу села, відзначають архітектори.

Крім хати, кожен сільський двір включатиме господарські приміщення, як-от погріб, літня кухня, курник, хлів. Без цього неможливе життя в селі, коментують у команді.

Нові будівлі інтерпретуватимуть традиційну місцеву архітектуру. Так, будинки матимуть штукатурені фасади, двоскатні чи шатрові дахи. Дахи будуть вкриті композитною черепицею, яку в команді називають оптимальною альтернативою історично притаманній Посад-Покровському керамічній черепиці, що подекуди збереглася в селищі з 19 століття.

Замість поширених індустріальних будматеріалів архітектори пропонують відбудовувати домівки з використанням саману – невипаленої цегли із суміші глини, соломи та піску. Для цього хочуть відновити виробництво саманних блоків на місцевому глинищі. 

«Це створило б робочі місця й надало б населенню відчуття причетності до відновлення власного села», – розповідає команда.

Окрім кількох типів хат, передбачили кілька типів господарських «модулів». Фактично це порожні будівлі, де кожен власник зможе облаштувати ту функцію, яку вважатиме за потрібне, пояснюють архітектори.

Кожне домоволодіння відбудовуватимуть за принципом напівзакритого внутрішнього двору, що також властиво місцевій традиційній забудові. Прийом дає змогу закрити подвір’я від сильних степових вітрів, кажуть в Archimatika.

Щоби захистити мешканців від сонця, архітектори пропонують облаштувати периметром кожного двору перголи та галереї, сформувавши патіо, де ростимуть фруктові дерева.

Проєкт реалізовують у партнерстві з Державним агентством відновлення, своє бачення архітектори вже презентували на зустрічі з мешканцями.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Архітектурне бюро Balbek Bureau раніше представило онлайн-конструктор для відбудови сільських будинків Київщини. Загалом є понад 200 мільйонів варіантів будинків, а також набір оздоблень і кольорів, притаманних регіону. Завдання проєкту – зберегти органічний образ українських сіл і «не дати стерти його типовою забудовою». Дослідили навіть «головний символ» українського села – лавочки біля воріт.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі