Державна служба з надзвичайних ситуацій оприлюднила алгоритм дій у разі можливої радіаційної аварії. 

Якщо аварія відбулася, потрібно ізолювати себе від навколишнього середовища та можливої радіації в повітрі. Найбезпечніше – бути в замкненому приміщенні або терміново в ньому сховатися. 

Якщо ви перебували на вулиці та зайшли в приміщення, себе потрібно знезаразити та вимити з милом усі відкриті ділянки тіла – за можливості прийняти душ.

Водопровідну воду пити не можна. Усі продукти варто зберігати в герметичному упакуванні та протерти вологою серветкою перед використанням.

Якщо в регіоні потрібна евакуація, про це повідомить місцева влада. Приготуйте тривожну валізу, потурбуйтеся про захист органів дихання. 

 Читайте також: Що має бути в аптечці в разі надзвичайних подій на ЗАЕС – інструкція від МОЗ.


Раніше в Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки запевнили, що жоден зі сценарії на Запорізькій АЕС не потребує йодної профілактики. Там кажуть, що навіть під час гіпотетичної аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду, бо енергоблоки станції не працюють із 2022 року.

Водночас рішення про вживання калію йодиду можуть ухвалювати МОЗ, ДСНС та органи виконавчої влади після відповідного прогнозу радіаційної обстановки від представників ЗАЕС.


Керівник розвідки Буданов заявляв, що Росія закінчила підготовку теракту на Запорізькій АЕС. За його словами, окупаційні війська розмістили начинену вибухівкою техніку біля 4 із 6 енергоблоків станції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі