Уряд Норвегії досягнув угоди з бізнесами й профспілками, за якою великі й середні компанії повинні мати не менш як 40% для жінок у складі рад директорів, пише Bloomberg.

План розрахований на пʼять років. У 2024-му до нього приєднаються близько 8000 компаній, а до 2028 року програму розширять на 20 тисяч бізнесів із понад 30 співробітниками.

Спочатку нововведення впроваджуватимуть компанії із загальним доходом понад 100 мільйонів крон (9,4 мільйона доларів), а потім будуть включені підприємства з доходом від 50 мільйонів крон.

Два десятиліття тому жінки представляли в середньому 15% складу правлінь. За 20 років це показник зріс лише до 20%, що «надто повільно», кажуть у норвезькому уряді.

За прогнозами уряду, до 2028 року компаніям потрібно буде набрати до рад директорів майже 13 тисяч нових членів.

Вимоги також стосуватимуться кооперативів, житлових асоціацій, бізнес-фондів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2022 році закон, згідно з яким серед невиконавчих директорів компаній жінками мають бути 40%, а серед виконавчих – 33%, ухвалили в ЄС.


Жінки в Україні володіють більш як половиною освітніх компаній, свідчить дослідження You Control Market. Також у власності підприємниць перебувають майже 50% компаній із сектору «Охорони здоров’я» і значна частка бізнесів, що працюють у сфері «Медіа та кіно».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі