Програму компенсацій «єВідновлення» розширять на регіони, які постраждали через підрив росіянами Каховської ГЕС, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону, пише «Економічна правда».

Жителі населених пунктів, які зазнали підтоплення, можуть розраховувати на компенсацію так само, як люди, чиї домівки були зруйновані або пошкоджені безпосередньо внаслідок бойових дій.

Уряд уже ухвалив відповідне рішення щодо розширення програми, відзначила Верещук.

Зону підтоплень мають визначити місцеві ОВА. На Херсонщині до неї вже внесли 35 населених пунктів, повідомила міністерка.

Як подати заявку

UPD. На відбудову житла, постраждалого внаслідок підриву Каховської ГЕС, виділять понад 980 мільйонів гривень, повідомили в Мінінфраструктури.

Для пошкодженого житла компенсацію можна буде отримати за допомогою послуги «єВідновлення», яка вже запрацювала для дрібних ремонтів. Для цього треба подати заяву через застосунок «Дія».

Для цілком зруйнованого житла працюватиме тимчасова спрощена процедура подання заявки (до того, як програма «єВідновлення» повноцінно працюватиме для зруйнованих будинків). Заявки на компенсацію можна буде подати в паперовому вигляді представникам органів місцевого самоврядування, а також із 15 липня через застосунок «Дія».

Одноразова грошова допомога

Крім того, постраждалим унаслідок повені виплатять одноразову грошову допомогу в розмірі 5000 гривень на людину, повідомили в Мінінтеграції.

Херсонській і Миколаївській обласним військовим адміністраціям для цього виділили майже 565 мільйонів гривень.

Також буде виплачена додаткова фінансова допомога від Міжнародної організації з міграції ООН, яка становитиме 6600 гривень на особу.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Програма «єВідновлення» вже працює для будинків, що потребують незначних ремонтів і які власники лише збираються ремонтувати. Ми розповідали, як подавати заявку на грошову допомогу для заміни вікон, дверей або ремонту покрівлі. Заявки на участь у програмі можна подавати необмежену кількість разів.

Власники, які вже відремонтували своє житло, поки що не можуть претендувати на державну допомогу. Механізм компенсації для таких випадків ще розробляють.

Також ми пояснювали, яким буде механізм компенсацій за цілком зруйноване житло. Програма почне діяти, щойно ухвалять відповідний законопроєкт, який уже затвердили в першому читанні.


Подати заяву про зруйноване житло можна в «Дії». Оформити цю заяву можуть не лише його власники, але і юридичні або ж їхні спадкоємці чи правонаступники. Команда Мінцифри обробляє заявки, щоб потім експерти могли провести оцінку майна й відновити зруйновані домівки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі