Кияни пропонують надати охоронний статус будівлям Першого міського водогону 19 століття і облаштувати там укриття, відповідну петицію зареєстрував активіст Дмитро Перов.

«Комплекс водогону зберіг величезний підземний резервуар для зберігання води, який можна облаштувати під об’єкт укриття для відвідувачі парку Володимирська гірка», – пояснює Перов. За його словами, у схожому приміщенні водогону на Печерську вже облаштували бомбосховище.

У приміщенні водогону теоретично можна було би облаштувати укриття для декількох сотень людей. Ініціатива допомогла би зберегти памʼятку й інтегрувати її у міське середовище, йдеться у тексті петиції.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Перший міський водогін – це комплекс будівель 1872-1874 років, розташований на Володимирському узвозі, 6. Будівлі поєднують деревʼяне різьблення і цегляну кладку. Там залишилися останні вцілілі елементи нижнього водогону – мережі, яка забезпечувала питною і технічною водою усе Верхнє місто.


У березні 2023 року забудовник ТОВ «Етрекс» виграв позов у Верховному Суді щодо права забудувати ділянку з історичними будівлями багатоповерховим ТРЦ. Бенефіціаром ТОВ є уродженець РФ Дмитро Буряк.

На початку квітня дах однієї з історичних будівель почали демонтувати. Пізніше Київська міська рада розірвала договір оренди землі з забудовником.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка і фото: Дмитро Перов