Активісти планують відновити модерністську альтанку на Подолі, яку хочуть знести комунальники. Спільнота Ukrainian Modernism запустила збір коштів, попередня мета – 200 тисяч гривень.

Відновлення альтанки узгодили з керівництвом Подільського району, каже автор спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов. До ініціативної групи з відновлення альтанки ввійшли співавтор обʼєкта Юрій Шалацький, депутатка Київради Ксенія Семенова й інші.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Альтанка розташована на вулиці Костянтинівська, 56. У спільноті Ukrainian Modernism пояснюють, що вона є частиною експериментальної житлової забудови. Протягом 1984–1992 років біля метро «Тараса Шевченка» створили чотири модерністські квартали за проєктами архітекторів Юрія Шалацького, Георгія Духовичного, Тетяни Лазаренко, Леоніда Мороза й Ігоря Шпари.

У червні 2023 року біля альтанки з’явилося повідомлення, що її демонтують до кінця місяця з огляду на аварійний стан: кажуть, що рішення ухвалили через численні скарги мешканців прилеглих будинків.

Альтанку вже намагалися знести у 2020 році, але роботу зупинили внаслідок спротиву місцевих мешканців, які викликали поліцію. Споруду хотіли демонтувати через скарги деяких мешканців на незадовільний стан і те, що в ній іноді п’ють алкоголь. У спільноті Ukrainian Modernism стверджували, що не було жодної експертизи альтанки, громадських обговорень чи попередження про її знесення. Утім, за десять хвилин комунальники встигли знести половину споруди, стверджують активісти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі