Термін перебування призовників на військовому обліку зменшили з 27 до 25 років. За відповідний законопроєкт №9281 проголосувала Верховна Рада, тепер його має підписати президент.

Зміни до законодавства напрацьовували в Міноборони спільно із ЗСУ. «Тривале перебування на військовому обліку призовників під час воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби людей, які не мають статусу військовозобовʼязаних, не може бути залучена за призовом під час мобілізації», – пояснили в Міноборони.

У Міноборони додають, що прибуття призовників до територіальних центрів комплектування, соціальна підтримка й проходження медоглядів призводить до додаткових фінансових втрат, а також навантаження на медпрацівників.

У пояснювальній записці до законопроєкту також ідеться, що більшість призовників після досягнення 18 років мають відстрочку через здобуття освіти. Воно триває протягом чотирьох або шести років і найчастіше завершується до 22 чи 24 років.

Крім того, у першому читанні ухвалили законопроєкт №9342. Що він передбачає:

  • тривалість щорічної відпустки для військових становитиме 30 днів, її можна буде поділити на частини;
  • до участі в бойових діях пропонують не допускати мобілізованих, які не мають військового досвіду й не пройшли курс базової підготовки до одного місяця;
  • військовим повернуть доплати від 30 до 100 тисяч на місяць залежно від місця служби. Також планують повернути додаткові доплати для військових, які отримали травму, строковиків, курсантів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Міноборони запропонували знизити граничний вік призовників до 25 років ще на початку травня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі