Верховний Суд задовольнив скаргу міста Львова і спрямує на повторний розгляд справу про демонтаж конструкцій тераси «Віденської кав’ярні», повідомляє міська рада. Тобто справу ще раз розглянуть у Львівському окружному адміністративному суді.

«Віденська кав’ярня» розміщена в будинку-пам’ятці архітектури й має три поверхи. Місто дозволило закладу на проспекті Свободи, 12, звести літню терасу, але власник засклив її й фактично зробив повноцінною прибудовою в пам’ятці культурної спадщини.

Будівля також розташована в історичному ареалі міста й зоні ЮНЕСКО. Це означає, що будь-які перетворення треба погоджувати з Мінкультом й інформувати ЮНЕСКО.

У 2021 році управління охорони історичного середовища видало припис про демонтаж склопакетів тераси. Власники його оскаржили, виграли першу інстанцію в суді й апеляцію. За словами керівниці справами виконкому міськради Наталії Алексєєвої, ці судові перемоги відбулися тому, що будівля й тераса мають дві різні адреси. Натомість Верховний Суд постановив, що облаштування конструкцій на терасі здійснювали без погодження проєктної документації.

За словами Алексєєвої, місто неодноразово закликало власника врегулювати питання мирним шляхом, наприклад, пропонувало напрацювати концепцію історичного вигляду будівлі, але за шість місяців не отримало жодних пропозицій.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Також сьогодні, 30 травня, Західний апеляційний господарський суд має винести рішення по справі про незаконну приватизацію землі й реєстрацію права власності в центрі Львова. Це територія біля Оперного театру, де був ринок «Добробут», і нерухомість у центральній частині міста.

Напередодні мер Львова Андрій Садовий звернувся до Офісу генпрокурора зі зверненням про те, що «львів’ян можуть обікрасти на 500 мільйонів гривень». Саме в цю суму оцінюють вартість майна, яке перейшло у власність «СУАП Галінвест». Міська влада програла суд першої інстанції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі