Міністерство цифрової трансформації України презентувало платформу «Дія.Освіта», де можна безкоштовно почати опановувати нову професію. У мобільній версії послуга стане доступною восени 2023-го.

Навчання проходить у форматі онлайн-серіалів, подкастів, вебінарів і гайдів. У «Дія.Освіта» також є онлайн-симулятори, які імітують робочі ситуації. Студент може в режимі реального часу відповідати на питання, а експерт із відео пояснить, які відповіді були правильні.

«Звісно, це не повноцінне й довготривале навчання. Це формат едьютейнмент, навчання через розваги. Але він дає базове розуміння професії й навички, яких достатньо, щоби почати розвиватися в професії», – коментує The Village Україна заступниця очільника Мінцифри з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Засновник Balbek Bureau Слава Балбек додає, що «Дія.Освіта» може бути «запальним стартом, тригером» для того, щоб людина зрозуміла, чи їй підходить професія. На порталі вже доступний курс і навчальний симулятор з дизайну інтерʼєру від Balbek Bureau.

Серед професій, які можна почати опановувати, – бариста, клінер, QA-тестувальник, візажист, дизайнер інтерʼєру, пекар, рієлтор, HR-спеціаліст, UI/UX дизайнер й інші. Після завершення навчання користувач отримає відповідний сертифікат.

На сайті можна пройти тест із профорієнтації й персоналізувати навчання. Після перегляду навчальних серіалів «Дія.Освіта» запропонує актуальні вакансії за обраною професією на Work.ua, Robota.ua і Jooble. Більш ґрунтовні курси інтегрувати в платформу «Дія.Освіта» не планують, щоби «не створювати додаткові проблеми компаніям у сфері EdTech».

У Мінцифри пояснюють, що платформа може бути корисна не тільки для профорієнтації, а й щоби показати перспективи для розвитку, зокрема для ВПО. «Якщо людина працювала бухгалтером і за якихось причин не може знайти роботу, то її навички, наприклад, можуть допомогти стати дата-аналітиком чи продуктовим менеджером», – каже Валерія Іонан.

Близько пʼяти мільйонів українців втратили роботу через початок повномасштабної війни, наводять статистику в Мінцифри. «Більшість ВПО втратили не лише приватну власність, а й соціальні звʼязки, можливість рухатися далі. Такий цифровий формат освіти дозволяє бути корисним і розвиватися», – вважає Слава Балбек.

Увесь контент також доступний англійською, тож там зможуть безоплатно навчатися іноземці й ті українці, які хочуть прокачати знання англійської мови. Платформу «Дія.Освіта» спільно створили Мінцифри, Google і фонд «Східна Європа».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Дія.Освіта» – це оновлений і розширений проєкт із цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», який запустили ще у 2020 році. Google виділив грант у два мільйони доларів на перезапуск платформи.


«Дія» за кордоном, послуги для ФОПів та електронна демократія. Що планують у Мінцифри на 2023 рік.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Мінцифри