44,5% українців через війну скоротили час, який приділяють шопінгу, свідчать результати опитування Центру Разумкова, проведеного на замовлення видання «Дзеркало тижня».

Також 35,1% українців стали менше зустрічатися з друзями. Водночас у 24,6% збільшився час на спілкування в соцмережах. На конфлікти в мережі з початком повномасштабної війни витрачають більше часу 12,2% опитаних.

Більше часу стали приділяти українці спілкуванню з дітьми й батьками, про це повідомили 34,5% і 27% респондентів відповідно.

Найбільше опитаних (59,7%) почали частіше переглядати новини.

Що псує настрій, а що підбадьорює

Перегляд новин і спілкування в соцмережах українці називають головними видами діяльності, що псують настрій під час війни.

Натомість найбльш підбадьорливим вважають спілкування з рідними й близькими, це поліпшує настрій 62% респондентам.

На другому місці – спілкування з тими, хто на фронті. Таке спілкування підбадьорює 9,5% респондентів, водночас майже такій же кількості (9,8%), навпаки, псує настрій.

7,5% українців заявили, що їх ніщо не підбадьорює, і це третя за популярністю відповідь.

здоровʼя, Сон і секс

У половини українців під час повномасштабної війни не змінився час, який вони витрачають на перевірку стану здоровʼя й лікування. Водночас майже кожен пʼятий опитаний (18,2%) став приділяти здоровʼю менше уваги.

Час на секс скоротився в 14% опитаних. На це є обʼєктивні причини, адже багато сімей розділені, у когось дружини перебувають за кордоном або чоловіки на фронті, коментують дослідники.

У 48% респондентів час, який вони виділяють на сон, не змінився. Водночас 40,9% українців стали спати менше, що вважають «тривожною тенденцією».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Понад дві третини українців кажуть, що їхній дохід знизився від початку повномасштабної війни. Погіршення психічного здоров’я – на другому місці за поширеністю серед труднощів, пов’язаних із війною.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі