У Нью-Йорку схвалили законопроєкт про заборону дискримінації за вагою під час працевлаштування, винаймання житла й отримання доступу до громадських приміщень, пише The New York Times.

Вагу й зріст вносять до переліку ознак, за якими заборонена дискримінація, як-от: раса, стать, вік, релігія й сексуальна орієнтація.

Подібні законопроєкти вже схвалили в штатах Мічиган і Вашингтон, а також у столиці США – Вашингтоні. Рішення також розглядають у Нью-Джерсі, Массачусетсі й штаті Нью-Йорк.

«Це більше, ніж просто надання правового засобу для позовів проти роботодавців й орендодавців. Ідеться про зміну культури», – відзначав автор законопроєкту Шон Абреу.

Законопроєкт передбачає винятки, зокрема, коли зріст або вага людини можуть перешкоджати роботі. Ідеться, наприклад, про поліцейських і пожежників, від яких вимагають певних фізичних показників, як-от: швидкість бігу або здатність долати двометровий барʼєр.

Відповідно до законопроєкту, скарги на дискримінацію за вагою розслідуватиме міська комісія з прав людини, яка вже розглядає скарги, повʼязані з дискримінацією за расою й статтю.

Відомо про кілька випадків, коли позови про дискримінацію за вагою відхиляли, пише NYT. Не заводольнили позов водія автобуса в Нью-Джерсі, який втратив роботу, не пройшовши медобстеження, і пожежника з Нью-Йорка, якого зобовʼязали схуднути на 30 кілограмів за місяць.

На слуханнях щодо законопроєкту в міській раді жителі Нью-Йорка свідчили про випадки дискримінації за вагою, видання наводить кілька таких прикладів. Студентка Нью-Йоркського університету поскаржилася на замалі парти в аудиторіях, за якими вона не могла робити нотатки. Також виконавиця Метрополітен-опери заявила, що стикалася з публічним осудом і тиском щодо баріатричної операції.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2019 році в Нью-Йорку визнали дискримінацією булінг за колір волосся й зачіску. Ті, кого визнають винними в такій дискримінації, можуть отримати штраф на суму до 250 тисяч доларів.


Більше 50% українців підтримують в законодавстві заборону дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі