Колишні й чинні військовослужбовці ЗСУ разом із фахівцями-будівельниками розробили проєкт «естетичних» мобільних укриттів, які пропонують встановлювати, зокрема, біля приватних будинків або багатоповерхівок.

Укриття має обтічну форму, яка є найбільш ефективною для зменшення впливу вибухової хвилі й навантаження від падіння уламків боєприпасів і будівельних конструкцій, кажуть автори проєкту «Щит».

Сховище можна розміщувати на поверхні землі або заглиблювати в ґрунт. Базовий модульний блок має площу 27 м² і може розмістити 50–60 людей. Таке укриття можна швидко зводити й демонтувати.

У сховищі можна облаштувати часткову або повну автономну систему життєзабезпечення. Його також можна використовувати як приміщення для мінікафе або магазину, кажуть автори проєкту.

За словами розробників, укриття пройшли успішні полігонні випробування. До проєкту долучився доктор технічних наук, завідувач кафедри залізобетонних конструкцій Одеської державної академії будівництва та архітектури Євгеній Клименко з командою фахівців.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше архітектори Сергій Дербін і Олексій Ятін із Дніпра представили вуличний модуль-укриття Dot, який захищає від стрілецької зброї, БТР, гранатомету й уламків снарядів. Виготовити модуль можна за пʼять днів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі