Найвизначнішою подією повномасштабної війни найбільше українців вважають бої за Київщину в Ірпені, Гостомелі й Броварах, свідчить опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Оборона Києва найбільше вразила понад третину опитаних (36%). Водночас 32% також назвали значущою швидку окупацію Херсонської області й Приазов’я.

Понад чверть українців вважають найбільш важливим знищення російського ракетного крейсера «Москва», що відбулося 14 квітня 2022 року.

Значущість цієї події неодноразово підкреслювали й у медіа, зокрема тому, що за останні 40 років це був перший у світі випадок потоплення флагманського корабля, відзначають дослідники.

Загалом, як показують результати опитування, немає однієї чи двох подій, які запам’яталися українцям найбільше, ідеться в результатах дослідження.

Водночас люди схильні надавати більшої ваги у своїх спогадах про війну тим подіям, які сталися в їхніх регіонах, що очікувано, кажуть соціологи.

Наприклад, оборона Києва вразила близько 50% респондентів центральних областей, тимчасом як у східних регіонах цей показник не перевищує 17%. Аналогічно швидка окупація півдня найбільше запам’яталася його мешканцям, тимчасом як контрнаступ ЗСУ на Харківщині став знаковою подією для мешканців сходу.

Близько 92% українців вірять у перемогу України у війні з Росією, за цим переконанням дослідники не спостерігають суттєвих регіональних відмінностей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наступ російських сил на Київ відбувався з північно-західного напрямку, з боку Чорнобильської зони й Білорусі. Також 24 лютого 2022 року армія РФ висадила десант на Гостомельський аеродром. Найзапекліші бої точилися в районі Бучі, Ірпеня й Гостомеля. Про звільнення Київської області від російських окупантів повідомили 2 квітня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі