КП «Київський метрополітен» замовив кабелі на 31 мільйон гривень. Ціни на них завищені на 76%, ідеться в розслідуванні «Наші гроші».

Метрополітену поставлять кабелі виробництва харківського заводу «Південкабель», товари оплачуватимуть протягом травня 2023-го. «Наші гроші» пишуть, що отримали перелік цін компанії «Укрпровід» за січень 2023-го. Ціни на кабелі там у півтора чи навіть двічі дешевші.

Найбільше коштів припадає на один кабель у двох версіях «ВБбШнг 3х240-1» і «ВБбШнгд 3х240-1» за однаковою ціною – 7 320 гривень за один метр. У прайсі «Укрпроводу» ціни на ідентичні кабелі на 56% нижчі.

Кабелі замовили в компанії «Еней» після тендеру в системі ProZorro. Це була єдина фірма, яка взяла участь у торгах. Раніше СБУ підозрювали «Еней» і деякі інші компанії в змові з «Укрзалізницею», що дозволило привласнити близько 80 мільйонів гривень через завищену вартість на кабелі.

Крім того, «Еней» був фігурантом розслідування НАБУ щодо постачання російських кабелів «ЦЗВ» у 2016–2018 роках за цінами, завищеними на 225 мільйонів гривень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київською фірмою «Еней» володіє Володимир Котляр. Директором компанії є Сергій Кондратенко, який пізніше заснував ще одну фірму-постачальника кабелів «Еней-Пласт».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі