Онлайн-бронювання перетину кордону, «єЧергу», запустять на 16 «найбільш критичних і завантажених» пунктах пропуску із ЄС і Молдовою, повідомив очільник Держагентства відновлення інфраструктури Мустафа Найєм.

Реєструватися в електронній черзі водії вантажівок зможуть із 8 травня. Це стосується, зокрема, пунктів пропуску Рава-Руська, Краківець, Шегині, Ужгород, Порубне, Тиса (Чоп) – Захонь, Рені.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, «єЧергою» із наступного тижня зможуть користуватися водії вантажівок, із липня – водії автобусів, а із серпня – власники легкових автівок.

Зареєструватися можна в застосунку чи на сайті. Із середини травня перетин кордону для вантажівок буде можливий лише за записом в електронній черзі.

Це безоплатний сервіс. Реєструватися можна й з телефона, і з ноутбука. Сповіщення про наближення черги надходитимуть за допомогою СМС і телефонних дзвінків (тобто, щоби їх переглянути, не потрібен інтернет). Крім того, водії зможуть отримувати інформацію про орієнтовний час перетину кордону в будь-якій локації.

Найєм повторив, що «єЧерга» не вирішує проблему самої черги, а лише її впорядковує. Тому ву 2023 році в Держагентстві з питань відновлення інфраструктури працюватимуть над розбудовою й модернізацією пунктів пропуску, передусім із Польщею, Румунією, Словаччиною й Молдовою.

Послугу хочуть поширити й на пасажирські перевезення, зазначив очільник Держагентства відновлення інфраструктури.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На початку грудня 2022 року стало відомо, що електронна черга почне працювати 12 грудня на пункті пропуску Ягодин – Дорогуськ.

У Держагентстві з питань відновлення інфраструктури підрахували, що збитки від однієї доби простою з урахуванням усіх витрат становлять до 400 євро. Середній час простою вантажівки на виїзд з України, наприклад, у пункті пропуску Ягодин становить вісім чи десять днів, тобто збитки становлять 2500 або 3000 євро. Кожні додаткові 200 вантажних транспортних засобів, що накопичуються за місяць й потім стоять у чергах, призводять до витрат у розмірі 60 тисяч євро на день, або 1,8 мільйона євро на місяць. Крім економічного ефекту, хочуть також боротися з корупційними ризиками.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі