Із вересня 2023 року купити й продати автомобіль можна буде в застосунку «Дія», розповів очільник МВС Ігор Клименко.

За словами Клименка, під час процедури купівлі-продажу «потрібні будуть тільки продавець, покупець і два смартфони в них».

Також ліквідують обовʼязкову технічну експертизу під час продажу, її треба буде проводити лише в тому разі, якщо покупець сам захоче перевірити технічний стан авто. Водночас під час першої реєстрації автомобіля експертиза залишається обовʼязковою.

Реєстрація в автосалонах

Крім того, із червня 2023 року реєстрацію авто будуть здійснювати автосалони. Там можна буде отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу й номерний знак без необхідності відвідувати сервісний центр МВС.

Онлайн-купівля знаків

Із серпня планують запустити онлайн-купівлю номерних знаків. «Кожен громадянин зможе перевірити, які знаки є в наявності, забронювати їх онлайн на десять діб і придбати в зручний час», – відзначив Клименко.

Транзитні номерні знаки, яких видавали приблизно півтора мільйона щороку, скасують.

«Транзитний номер може бути виданий тільки в разі, якщо громадянин сам захоче проїхатися на транзитному номері, наприклад, з Києва до Ужгорода й там вже зареєструвати автомобіль», – пояснив Клименко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У «Дії» також планують запустити послугу розмитнення авто, яка відбуватиметься за новою системою розрахунку. Сервіс готовий до користування, але парламент ще має ухвалити відповідні зміни до законодавства, пояснювали в Мінцифри.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі