Петиція з вимогою захистити природу гірського масиву Свидовець у Карпатах зібрала потрібні 25 тисяч голосів. Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський.

На місці Свидовця з 2016 року планують звести однойменний гірськолижний курорт, який матиме 230 кілометрів лижних трас, готелі й іншу інфраструктуру. Пізніше, у 2022-му, проєкт вирішили розширити, забудувавши ще й сусідні гори курортами «Бистриця» й «Турбат». Такий курорт зміг би вмістити 25 тисяч людей. Забудовник – ТОВ «Буковель» – повʼязаний з Ігорем Коломойським.

Автори петиції пропонують створити заказник загальнодержавного значення «Вільний Свидовець», щоби надати території захист від знищення. 

Екологи ініціативної групи Free Svydovets упевнені, що це сприятиме розвитку зеленого туризму, традиційного народного господарства й виконанню євроінтеграційних зобов’язань України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Свидовець – це гірський масив у Закарпатській області України. Там досі проживають рисі, ведмеді, ростуть праліси й високогірні луки. Десятки рідкісних тварин і рослин Свидовця перебувають під охороною Червоної книги України.


У 2016 році закарпатська обласна влада анонсувала побудову гірськолижного курорта на хребті Свидовець. Ініціатором також виступила компанія, пов’язана з Коломойським. За планом, курорт розрахований на 28 тисяч людей і має стати найбільшим у Карпатах. Для цього планують забудувати й сусідні зі Свидовцем гори – хребет Братківський і ліси навколо гори Уря.

Екологи, науковці, активісти й частина місцевих мешканців виступили проти будівництва на Свидовці, бо екологічні й соціальні наслідки, особливо в умовах зміни клімату, можуть бути катастрофічні. Тоді створили екологічний рух Free Svydovets. Активісти руху написали петицію на захист Свидовця й уже протягом семи років ведуть боротьбу в судах.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Daniel Baranek