Атмосферне явище, схоже на полярне сяйво, помітили в північних, західних і центральних регіонах України ввечері 23 квітня.

На світлинах користувачів соцмереж видно, що небо забарвлене в яскраво-рожевий і зелений кольори. Це явище спостерігали в Київській, Львівській, Чернігівській, Черкаській, Рівненській, Хмельницькій, Львівській областях і на Волині. Воно тривало після 22:00 протягом кількох хвилин.

За даними компанії Space Weather Live, яка займається моніторингом полярного сяйва й космічної погоди, таке атмосферне явище може бути наслідком сильного геомагнітного шторму, який відбувся 23 квітня.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Полярне, або північне сяйво – це атмосферне оптичне явище, яке з’являється тоді, коли верхні шари атмосфери Землі починають світитися через взаємодію магнітосфери планети із зарядженими частинками сонячного вітру (потік протонів і нейтронів).

Зазвичай північне сяйво спостерігають у Норвегії, Фінляндії, Швеції, Ісландії, Гренландії, Канаді, США, Шотландії, тобто на відстані відстані 20–35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. Київ розташований на широті 50°.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі