Український стартап Efarm Pro виготовив безпілотний комплекс для розмінування полів. До нього входять дрон, робот-розміновувач, автопілот і причіпна система на трактор, що здатна витримати вибух.

Система працює автономно та за потреби дозволяє керувати транспортним засобом з відстані, відзначають розробники.

Раніше стартап розробляв агронавігатори та контролери для агросектору – вони й стали основою для створення нового комплексу для розмінування полів.

Як це працює

Спершу поле сканує безпілотник, оснащений відповідними сенсорами та функцією передачі координатів вибухових пристроїв з геоприв’язкою. Безпілотник виявляє вибухівку на глибині до метра.

Далі вибухонебезпечний предмет знешкоджує робот-розміновувач та сертифіковані сапери. Після цього на поле виїздить дистанційно керований трактор з причіпною системою захисту, яка працює за принципом мінного тралу.

«Такий процес гарантує, що нічого небезпечного в землі не залишиться», – кажуть розробники.

Трактор проходить поле зі швидкістю п'ять кілометрів на годину, тобто за десятигодинний робочий день здатен обстежити 20 гектарів землі.

Комплекс задіюватимуть на полях деокупованих територій. Поки що йдеться про розмінування полів перед посівною, однак пізніше технологію планують удосконалити, аби вона також дозволяла безпечно збирати врожай на полях, де є небезпека мінного забруднення.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Станом на кінець 2022 року понад 30% території України були заміновані, повідомляли в ДСНС. За цим посиланням можна знайти інтерактивну мапу вибухонебезпечних територій.

Первинне розмінування деокупованих території планували провести за рік. На повне потрібно 5-7 років.


У жовтні 2022-го в Харківську область прибула «найбільша машина для розмінування» Armtrac. Вона може за годину зачищати майже 2,5 тисячі квадратних метрів території від вибухонебезпечних предметів на глибині до 55 сантиметрів.


Також у 2022-му «Нова пошта» спільно з ДСНС почала розробляти роботів-саперів. Планують створити «першого українського» робота-сапера для розмінування водойм, а також інший вид для роботи на суші.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Efarm Pro