Із твердженням про те, що «людина є патріотом тієї країни, мовою якої вона спілкується зі своїми дітьми», погоджуються 44% українців, свідчать результати дослідження соціологічної компанії Active Group. Водночас не згодні з такою тезою 46,5% респондентів.

Про те, що мова є обов’язковою ознакою патріотизму в усіх випадках, говорять 25,5% опитаних. Ще 28% українців вважають, що спілкування українською мовою є ознакою патріотизму в окремих випадках.

Натомість 42,3% відзначають, що мова і патріотизм жодним чином не пов’язані.

Водночас, коли йшлося про мову і патріотизм у контексті військових, відповіді респондентів різко змінювалися, відзначають дослідники. Українського військового, який спілкується російською мовою, патріотом назвали 83,8% опитаних, водночас 7,8% вважає навпаки.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


57% українців стали частіше спілкуватися українською після 24 лютого, свідчать результати опитування, проведеного компанією Gradus Research. 41% опитаних українців говорять у повсякденному житті тільки українською мовою, ідеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології.


У 2020-му основними складовими патріотизму українці вважали любов до своєї країни, готовність захищати свою країну та виховання у дітей любові та поваги до своєї країни, ідеться у дослідженні фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва.


Редакція The Village Україна поговорила з п’ятьма людьми, які перейшли на українську у 2022 році, про їхній досвід, труднощі та лайфхаки. Читайте матеріал за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі