Муніципалітет Барселони хоче обмежити кількість туристів, які прибувають на круїзних суднах, щоб «зберегти характер міста», пише The Guardian.

У 2019-му, до початку пандемії, місто відвідала рекордна кількість таких «одноденних» туристів, більш як 3,1 мільйона, тимчасом як населення Барселони становить 1,7 мільйона людей. У 2023-му місто очікує на новий рекорд за кількістю круїзних туристів.

Муніципалітет не має юрисдикції над портом і вимагає від регіонального уряду ввести обмеження для круїзних суден до 200 тисяч пасажирів на місяць або до трьох кораблів на день.

Останніми тижнями мешканці Барселони вийшли на вулиці з протестами під гаслами: «Зупиніть нашестя туристів». Жителі міста здебільшого скаржаться на шум і сміття, спричинені натовпами туристів.

Протести – ознака того, що місту потрібно знайти баланс між розвитком туризму й комфортом місцевих мешканців, яким потрібні «чисті вулиці й магазини, де продаються не тільки сувеніри», відзначила Джанет Санс, заступниця міської голови Барселони, радниця з питань екології, урбанізму й мобільності.

За словами Санс, туристичний сектор має подбати про те, щоб Барселона не стала «тематичним парком», інакше місто зрештою втратить свою привабливість і для самих туристів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Головний бульвар Барселони хочуть зробити комфортним для містян, а не для туристів. На бульварі Ла Рамба дозволять проїзд лише громадському транспорту, велосипедистам й автомобілям людей, які живуть поруч. Міська голова Барселони Ада Колау назвала це «детуристифікацією».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі