Київське архітектурне бюро Zotov & Co представило проєкт відновлення залізничного й автомобільного вокзалів у Тростянці, які зруйнували російські окупанти.

Модерністський вокзал об’єднають з оновленою площею, де буде озеленений сквер.

Простір планують зробити повністю інклюзивним, без жодної сходинки. «Це було непросто, адже перепад рельєфу по площі сягає близько семи метрів», – кажуть в архітектурному бюро.

Це буде інтегрований вокзал, який обʼєднає як потяги, так й автобуси. Поруч обладнають автобусну стоянку, паркувальний майданчик і заїзд для таксі.

Поруч із площею перед вокзалом пропонують облаштувати торгові павільйони й кафе, які повернуть власникам й орендарям зруйнованих унаслідок війни споруд. На залізничних перонах й автобусних зупинках хочуть створити навіси.

У Zotov & Co вважають, що проєкт відновлення вокзалу може стати першим в Україні прикладом співпраці «Укрзалізниці» з містом. Проєкт створили спільно з архітектурними студіями Buro, Terra Project, Mergel, а також Вадимом Денисенком й Олександром Шитюком.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


24 лютого російські окупанти окупували Тростянець і знищували місто до 26 березня 2022-го, поки ЗСУ не відтіснили ворога. Збитки міста сягнули 3,7 мільярда гривень. Постраждали 829 будівель Тростянця, зокрема й автомобільний і залізничний вокзали.

Вокзал «Тростянець-Смородине» вперше відкрили в 1878 році. Це була деревʼяна будівля, яку реконструювали в 1982 році. Концепт відновлення вокзалу також представляла архітектурна студія TEN dsgn.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Zotov & Co