Екскурсійний трамвай-кафе до Пущі-Водиці під загрозою зникнення. Трамвай вийшов із ладу, і в депо поки що не збираються його відновлювати, повідомили на сторінці екскурсійної агенції.

Від початку воєнного стану екскурсійному трамваю було заборонено курсувати до Пущі-Водиці попри те, що рух регулярних травмайних маршрутів до цієї місцевості відновили в травні 2022-го.

Трамвай використовували для екскурсій у Подільському й Оболонському районах без заїду до Пущі-Водиці, доки в грудні 2022-го виїзд трамвая-кафе заборонили «без пояснення причин».

«За час поки вагон не працював, він вийшов з ладу. Поки що відновити його ніхто не може. Як буде далі та й чи будуть його ремонтувати, невідомо», – зазначили в екскурсійному бюро.

За словами учасника спільноти «Пасажири Києва» Григорія Грабова, у трамвая згорів двигун, коли його намагалися запустити після тривалого простою.

«Потрібний ремонт, але Подільський ТРЕД, на балансі якого знаходиться трамвай, не може (або не хоче) виділити гроші на ремонт. За словами представника екскурсійного бюро, трамвай сам собою вже дуже зношений, йому близько 40 років», – пише Грабов.

Екскурсійне бюро ще до початку повномасштабного вторгнення збиралося власним коштом переобладнати для екскурсій інший трамвай моделі К1 з трамвайного депо імені Шевченка, який наразі не використовують для перевезень. До трамвая хотіли перенести туди всі меблі й звукове обладнанння зі старого вагона, але в «Київпастрансі» не дозволили цього зробити, відзначив Грабов.  

Учасник спільноти запропонував ініціювати звернення до департаменту транспорту КМДА з проханням дозволити передати вагон К1 до Подільського ТРЕД і переобладнати його на екскурсійний трамвай-кафе.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Вагон-кафе був побудований у 1992 році, у 2007-му його відремонтували силами й за кошти «любителів транспорту» та працівників депо, ідеться на сайті екскурсійного бюро.


Навесні 2022-го через бої постраждав трамвайний маршрут до Пущі-Водиці, якому понад 100 років, рейки були перебиті вибухами. У травні колію почали відновлювати, а вже наприкінці місяця рух трамваїв відновили.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: трамвай-кафе «Київ»