Депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9093, згідно з яким справи про зґвaлтyвання, домашнє насильство, примусовий аборт чи стерилізацію можна буде відкривати без згоди потерпілих, повідомила нардепка й громадська діячка Інна Совсун.

За її словами, якщо законопроєкт стане законом, то справу неможливо буде закрити, навіть якщо заяву заберуть. Крім того, примирення буде можливим лише за ініціативи потерпілої чи потерпілого. Зараз це положення діє лише щодо справ про домашнє насильство.

Цей законопроєкт, зокрема, упроваджує додаткові механізми захисту для неповнолітніх, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

«Іноді на дівчат і жінок тиснуть, намагаються залякати чи підкупити, мовляв, «забери заяву». Ми маємо змінити законодавство таким способом, щоб це стало неможливим, щоб людина, яка пережила насилля, перестала бути вразливою», – прокоментувала ініціативу Інна Совсун.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Закарпатті 14-річна дівчина зазнала ceкcyaльного насилля від трьох підлітків. Вони знімали на відео, виклали в соцмережах і показали однокласникам. Підліткам, винним у скоєнні злочину, класні керівники дали позитивну характеристику. Матір одного з хлопців виявилася працівницею соцзахисту. Натомість дівчина не розповідала про насильство й зізналася лише тоді, коли в школі побачили відео. Її бабуся звернулася до поліції.

За словами омбудсмена Дмитра Лубінця, інцидент стався ще влітку 2021 року, але суд виніс вирок лише зараз – умовний термін два роки й виплата 60 тисяч гривень моральної шкоди. Справу кваліфікували як «сексуальне насильство без проникнення». Громадськість обурив такий вирок, у соцмережах поширився флешмоб «Скільки коштує ваша совість, пане суддя?»

Лубінець зазначив, що представник регіонального представництва Офісу Омбудсмана побував у селі Верхні Ворота, зараз аналізують дії судді й прокуратури й збираються спрямовувати лист до Вищої ради правосуддя. UPD. Прокуратура оскаржить судовий вирок Воловецького районного суду.


20 червня 2022 року Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію. Стаття 55 цієї конвенції передбачає, що кримінальні справи щодо фізичного чи сексуального насильства, примусового шлюбу чи аборту можуть розслідувати без заяви потерпілої чи потерпілого, зокрема й тоді, коли вони захочуть їх відкликати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі