В «Укренерго» закликали українців не долучатися до міжнародної акції WWF «Година Землі» заради економії електроенергії.

У компанії заявили, що такі заходи «не сприяють економії електроенергії, не допомагають Землі, зате можуть дуже нашкодити енергосистемі».

У 2023-му акцію проводять 25 березня. Людей закликають вимикати світло з 20:30 до 21:30.

Що не так з акцією

Кількість виробленої електроенергії у кожен момент часу повинна відповідати кількості спожитої енергії, тому, якщо акцію підтримає багато людей, особливо у великих обласних центрах, це може призвести до профіциту потужності в окремих регіонах, кажуть в «Укренерго».

«Для забезпечення балансу енергосистеми диспетчер буде змушений різко знижувати потужність маневрової генерації, іншими словами, відключати працюючі енергоблоки. Це погано навіть у мирний час, а зараз українські електростанції, як і мережі, зазнали значних пошкоджень від ударів Росії. Різке виключення, а потім включення – коли «Година Землі» завершиться – це зайве навантаження, яке не на користь надійності енергосистеми», – пише оператор.

Що радять в «Укренерго»

В «Укренерго» радять натомість заощаджувати електроенергію у пікові ранкові та вечірні години, щоб зменшити нерівномірність споживання електроенергії упродовж доби.

Долучитася до екоініціатив, спрямованих на протидію змінам клімату, можна щоденно, «розумно» користуючись електроенергією, кажуть в «Укренерго». Наприклад, не вмикати одночасно багато потужних приладів і переносити споживання потужної побутової техніки на нічні години.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Акцію «Година Землі» започаткував Всесвітній фонд природи WWF. На підтримку кампанії у містах по всьому світу вимикають світло та електронні пристрої, а також підсвічування будівель та пам'ятників. Акцію влаштовують щороку, щоб привернути увагу до екологічних проблем планети.


У 2019-му в ході акції споживання електроенергії в Києві зменшилося на 40 мегават – це електроенергія, яку протягом години можуть споживати 6 000 квартир, п’ять населених районів Києва, або це потужність однієї сонячної електростанції, відзначали в «Київтеплоенерго».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі