Кабінет Міністрів України підтримав постанову про масове виробництво дронів і розвиток ринку БПЛА в Україні.

Це спростить бюрократичні процедури для створення й постачання вітчизняних безпілотників на фронт, а також допоможе в розвитку українського military-tech сегменту.

«Історичним» це рішення вже назвав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. «Можемо офіційно сказати, що проєкт «Армія дронів» з умовно волонтерського переріс у масштабну державну програму підтримку розвитку вітчизняного ринку БПЛА», – каже він.

Федоров пояснив, що раніше прибуток на іноземні комплектувальні елементи становив 1%, а на власні товари й послуги – 30%. Це стримувало українських виробників, а тому частку прибутку підняли до 25%.

У Міноборони кажуть, що вже отримали заявки від українських виробників на 75 БПЛА різних типів, 16 держконтрактів уже уклали. Близько 20 мільярдів гривень на закупівлю БПЛА для ЗСУ хочуть спрямувати у 2023 році.

Планують розвивати дрони широкого спектру застосування – повітря-земля-вода. Це допоможе корегувати артилерію, наносити удари ворогу дронами, доставляти боєкомплект і навіть евакуйовувати поранених.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Восени 2022 року в українській армії спростили введення військової техніки в експлуатацію й укладання контрактів. Крім того, уряд «створив умови» для стимулювання бізнесу у сфері виробництва БПЛА, кажуть у Кабміні.


The Village Україна вже розповідали про українських виробників дронів, зокрема «Аеророзвідку, яка створює дрони R18, і «найдешевші та найтихіші» ударні БПЛА Punisher.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі