За рік від початку повномасштабного російського вторгнення симпатія поляків до українців досягла рекордних показників, натомість рівень прихильності до росіян радикально зменшився, свідчать результати опитування Центру досліджень громадської думки (CBOS), пише Onet Wiadomości.

У лютому 2022-го CBOS провів опитування серед поляків про їхнє ставлення до 20 націй й етнічних груп. Ось що воно показало.

Американці й італійці – лідери рейтингу

Найбільшу симпатію поляки висловлюють до американців. Про прихильність до громадян США заявили 68% респондентів у Польщі, неприязнь висловили лише 6%.

Далі в рейтингу – італійці (61% прихильних до 8% тих, що не симпатизують), англійці (60% до 11%), словаки (54% до 11%) і чехи (54% до 13%).

Рекордна симпатія до українців

Українці на шостому місці рейтингу. Згідно з опитуванням, 51% поляків прихильно ставляться до українців, водночас про антипатію заявили 17%.

За даними CBOS, рівень симпатії до українців серед поляків наразі найвищий за три десятиліття, відколи тривають дослідження. За рік рівень симпатії до українців зріс на 10 пунктів, водночас антипатія знизилася на 8 пунктів, відзначають дослідники.

Ставлення до росіян й угорців радикально погіршилося

Росіяни опинилися на останньому місці в рейтингу з рівнем антипатії у 82%. Симпатизують громадянам РФ лише 6% поляків. За рік показник неприязні до росіян зріс на 38%, рівень симпатії знизився на 23%.

Найнижчий рівень симпатії й водночас найвищий рівень неприязні за останні 30 років фіксують також щодо угорців (36% до 27%).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


91% європейців підтримують надання гуманітарної допомоги Україні, а постачання військової техніки схвалюють 65% опитаних, свідчать результати опитування Eurobarometer.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі