Україна передала Росії всіх важкопоранених військових, захоплених у полон від початку повномасшбаного вторгнення, стан яких дозволяв транспортування, повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

UPD. Ідеться про пʼятьох військовополонених, уточнили в Координаційному штабі.

Повернення здійснили за участі Червоного Хреста в односторонньому порядку, згідно з Женевськими конвенціями. У цьому разі йдеться про репатріацію, тобто повернення важкопоранених полонених без жодних умов, а не про обмін полоненими. 

Україна очікує аналогічних дій від РФ, як того вимагає міжнародне гуманітарне право.

Наразі Росія утримує в заручниках тисячі українських громадян, зокрема, важкохворих і поранених, серед яких є цивільні, жінки, діти й літні люди, відзначили в Координаційному штабі.

«Росія не лише продовжує утримувати в заручниках цивільних і некомбатантів, але й відмовляється допускати до місць їхнього утримання представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв’язком із рідними, належним харчуванням, медичною допомогою», – ідеться в повідомленні штабу.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Станом на вересень 2022 року в російському полоні перебували 2,5 тисячі українців. Серед них є цивільні, які мають бути повернені, а не обміняні, наголошувала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі