Аналітики компанії Picodi порівняли вартість проїзних у 45 великих містах світу й адміністративних центрах України. Витрати порівнювали із заробітною платою, до уваги брали вартість квитків на одну поїздку й на один місяць.

Вартість проїзних у світі

У трьох із 45 міст світу громадський транспорт повністю безоплатний: Люксембург, Талінн і Валлетта (столиця Мальти).

Найвищі ціни на разові проїзні фіксують у Лондоні (5,19 долара), Цюріху (4,75 долара) і Осло (3,91 долара). Проїзні на місяць найбільше коштують у Лондоні (271 долар), а також у Мельбурні (190 доларів) і Дубліні (166 доларів).

Якщо зіставити вартість безлімітного проїзного на місяць із заробітною платою, то в найменш вигідному становищі мешканці Сан-Паулу (Бразилія), кажуть дослідники. Вартість проїзного на місяць тут становить 14,3% від зарплатні.

У співвідношенні ціни проїзного й заробітку друге й третє місця в Стамбула й Лондона (вартість проїзного становить 7,5% від зарплатні в обох містах). Київ на четвертому місці: проїзний на всі види громадського транспорту, крім міської електрички, тут становить 7% від зарплатні після вирахування податків (це 1300 гривень).

У Берліні це співвідношення становить 1%, у Варшаві – 1,8%, у Вільнюсі – 2,4%, а в Ризі – 4,7%.

Вартість проїзних в Україні

Міський транспорт зараз безоплатний у Харкові. Серед інших українських міст лише в 14 є проїзні абонементи на місяць.

Найдорожчий проїзний у Києві. Далі – Севастополь і Полтава (1166 і 1020 гривень відповідно). Водночас у Хмельницькому вартість проїзного – 260 гривень, у Львові – 230 гривень, а в Житомирі – 180 гривень.

Для аналізу використали дані про проїзні станом на березень 2023 року. За конвертації валют використовували середній курс згідно з Google Finance станом на лютий 2023 року. Також із дослідження виключили мегаполіси, де за один вид транспорту відповідає кілька транспортних компаній із різною вартістю проїзду (Бангкок, Джакарта, Пекін, Токіо).

Із повними результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Німеччині з травня 2023-го запровадять загальнодержавний проїзний квиток Deutschlandticket на автобуси й залізничний транспорт. Місячний квиток коштуватиме 49 євро, його можна буде використовувати в автобусах, трамваях і потягах (зокрема, міжміських) по всій країні. Це нова версія експериментального квитка, який тимчасово впровадили в Німеччині влітку 2022-го. Тоді проїзний на весь громадський транспорт (метро, автобуси, трамваї й регіональні потяги) коштував 9 євро на місяць.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі