41% айтівців планує повернутися в Україну, але вже після завершення війни проти України, йдеться в дослідженні DOU.

Основними передумовами для повернення називають повне закінчення війни (77%) і «помітні покращення в країні» (45%). Ще близько 20% повернулися би через сімейні проблеми чи труднощі за кордоном.

Більшість (63%) вважає рішення про переїзд правильним, а 92% зазначили, що зробили би це знову, якби їм довелося знову ухвалювати це рішення. 

Намір повернутися частіше мають ті, хто виїхав після 24 лютого. Найбільш схильні до цього айтівці, які виїжджали до Хорватії (78%) і Туреччини (64%), а найменш схильні українські IT-фахівці, які перебувають у Канаді (62%), США (46%) і Нідерландах (43%).

Польща — основна країна для релокації, там живуть 34% тих, хто виїхав після початку повномасштабного вторгнення. Популярними є Німеччина, Іспанія і Португалія – у ці країни за останні півтора року переїхали по 7% опитаних айтівців.

Натомість фахівці, які виїхали до 24 лютого 2022-го, найчастіше вибирали країни біля моря: Португалію (10%), Іспанію (8%), Туреччину (5%) і Кіпр (3%).

Тільки 48% IT-спеціалістів жили лише в одній країні за кордоном, решта принаймні один раз переїжджала. Лише 11% тих, хто виїхав з України від початку повноформатної війни, запланували це. 25% зазначили, що не обирали конкретну країну, а зупинялися там, де була можливість.

Найлегше айтівці адаптувалися до нової країни в Хорватії, а найбільше складнощів виникало в Німеччині через мовний барʼєр.

Серед основних проблем, з якими стикалися за кордоном, – труднощі з пошуком житла (48%), мовний барʼєр (46%), відсутність сімʼї або друзів (44%) і матеріальні проблеми (25%).

Навіть попри повномасштабну війну, частіше емігрують за кордон саме чоловіки (59%). До 24 лютого цей показник становив 80%. Найчастіше ІТ-фахівці переїжджають одразу всією сім’єю (53%).

Опитування проводили з жовтня по листопад 2022 року, в ньому взяли участь 2760 українських IT-фахівців, які виїхали з країни.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Пʼять тисяч айтівців релокувалися за кордон і влаштувалися там через повномасштабну війну.

Згідно з дослідженням IT Research Resilience, за кордон виїхали від 50 до 57 тисяч працівників індустрії, із них 64% – жінки. «Це фактично кожен пʼятий фахівець галузі», – візначили у Львівському ІТ Кластері.


Водночас ІТ стало єдиною українською сферою експорту, яка зросла попри повномасштабну війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі