В Україні створили проєкт «Спільний спадок», який рятує старовинні речі й передає їх музеям. 

Проєкт також вийшов на краудфандингову платформу «Спільнокошт». Внески використовують для викупу предметів традиційного вбрання й народного побуту та передавання їх у музейні фонди для догляду, збереження, вивчення,  поширення знань про красу й унікальність нашого спільного спадку.

«На жаль, велика кількість речей, що колись були родинною реліквією, останніми роками втрачаються, забуваються, залишаються без господарів і через інші причини стають предметами перепродажів або вивозяться за кордон. Так втрачається можливість дослідити й зберегти історії цих речей», – розповідають творці проєкту.

«Спільний спадок» уже почав співпрацю з Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара». Перші внески спрямують на придбання народного вбрання, народних картин й ікон, давніх світлин, предметів традиційного народного побуту й обрядових атрибутів.

Підтримати проєкт можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Проєкт «Спадщина.UA» відновлюватиме столітній палац у місті Деражня на Хмельниччині. 

Споруда, відома як будинок приватного адвоката Периторіна, спочатку функціонувала як приватна резиденція, а за радянської доби – як початкова школа й Палац піонерів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі