У Грузії 7 березня розпочалися протести проти закону «Про прозорість іноземного впливу», який ухвалили в першому читанні, повідомляє «Эхо Кавказа».

Згідно з законом, ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, надаватимуть статус «агентів іноземного впливу». Представники грузинської опозиції заявляють, що закон значною мірою наслідує російське законодавство «про іноземних агентів» і створює в країні репресивний механізм, відзначає видання.

Протести в Тбілісі

Акція протесту тривала біля будівлі грузинського парламенту в Тбілісі, де перебували депутати після закінчення засідання. Протестувальники намагалися дістатися входів до будівлі, звідки їх відтісняли спецпризначенці.

Поліція викристала для розгону протестувальників водомети й сльозогінний газ, а учасники акції застосовували проти правоохоронців коктейлі Молотова.

У МВС Грузії повідомляли, що постраждалі є як серед поліцейських, так і серед протестувальників. Відомо, що 66 протестувальників затримали. Попри це, акції протесту планують продовжувати.

Що передбачає закон

Статус «іноземних агентів», згідно із законом, отримають некомерційні організації й ЗМІ, понад 20% річного доходу яких становить закордонне фінансування, пише ВВС.

«Іноземні агенти»-організації повинні будуть щорічно подавати фінансову декларацію. Тим, хто спробує ухилитися від реєстрації або подання декларації, загрожуватиме штраф або увʼязнення строком до пʼяти років.

«Журналісти вважають ціллю законопроєкту маргіналізацію й дискредитацію громадянського суспільства й незалежних ЗМІ та бояться повторення в Грузії російського сценарію, де подібний закон ухвалили ще у 2012 році, а потім поступово робили жорсткішим», – відзначає видання.

Розгляд проєкту 7 березня став несподіванкою, оскільки спершу планувалося, що його винесуть у залу 9 березня. Обговорення почали в прискореному режимі за відсутності більшості опозиційних депутатів, пише «Європейська правда».

Ініціатори законопроєкту – партія «Сила народу», яка відкололася від правлячої «Грузинської мрії», однак залишається у складі парламентської більшості.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі