Україна ввійшла в топ-20 найвпливовіших країн світу за рейтингом «мʼякої сили» Global Soft Power Index.

За «впливовістю» Україна посідає 19 з 45 місць у світі завдяки «ефективній роботі дипломатів», а за впізнаваністю – 14 місце. Найбільше впізнаваність зросла в країнах Африки на південь від пустелі Сахара, зазначає директор «Українського інституту» Володимир Шейко.

Утім, за репутацією Україна посіла 61 з 70 місць у світі. Зріст показника стримують респонденти з Азії, які вважають, що репутація України знизилася, пояснюють в «Українському інституті».

У загальному рейтингу «мʼякої сили» Україна розташувалася на 37 місці зі 121 країни, які взяли участь у дослідженні. Це на 24 позиції вище за показники 2021-го, коли Україні посіла 61 місце.

Найбільше зростання позитивного сприйняття мʼякої сили України фіксують у Європі, Північній Америці й на Близькому Сході. Найвищі оцінки Україна отримала від Польщі, Литви, Естонії й Латвії.

У топ-5 лідерів мʼякої сили – США, Велика Британія, Німеччина, Японія й Китай. Росія посіла 13 місце в рейтингу.

Індекс показує здатність країни впливати на інші держави завдяки «привабливості й переконанням», а не силі. Індекс «мʼякої сили» базується на показниках бізнес-сфери, торгівлі, медіа й комунікацій, культури, освіти й науки, а також міжнародних відносин.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Global Soft Power Index – це міжнародне дослідження сприйняття національних брендів, яке щорічно проводить Brand Finance й охоплює близько 100 тисяч респондентів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі